Misschien niet je favoriete klusje, maar wel een belangrijke: de belastingaangifte. Vanaf 1 maart kun je traditiegetrouw weer aangifte doen over 2023.
De belangrijkste data op een rij:
1 maart: Start belastingaangifte
Vanaf deze datum kun je de aangifte voor 2023 indienen. Deze moet binnen zijn vóór de uiterlijke datum die op de aangiftebrief staat. Deze heeft de Belastingdienst in januari of februari verstuurd. Opvallend: veel mensen staan blijkbaar te trappelen om hun aangifte te doen op 1 maart. In 2019 kreeg de fiscus op 1 maart om middernacht binnen een uur 16.000 aangiftes binnen.
1 mei: In de meeste gevallen de uiterlijke datum voor het indienen van de aangifte
In de meeste gevallen staat in de eerdergenoemde brief dat je vóór 1 mei 2024 aangifte moet doen. Heb jij je aangifte al ruim van tevoren ingevuld en doe je vóór 1 april 2024 aangifte, dan belooft de Belastingdienst dat je voor 1 juli 2024 bericht krijgt. Doe je aangifte ná 1 april, dan streeft de fiscus ernaar dat je binnen drie maanden een reactie krijgt.
1 mei: Vraag vóór deze datum eventueel uitstel aan
Ga je de einddatum van 1 mei waarschijnlijk niet halen? Dan kun je uitstel aanvragen. Doe dit vóór 1 mei. Binnen drie weken krijg je een bevestiging voor uitstel tot uiterlijk 1 november 2024. Gratis is uitstellen in veel gevallen niet. Kan de ficus pas na 1 juli een aanslag opleggen, dan betaal de belastingrente van vier procent. Doe je geen aangifte, terwijl je dat wel zou moeten doen, dan komt de Belastingdienst met een aanslag op basis van een geschat inkomen. Ook heb je kans op het moeten betalen van een verzuimboete.
Dit laatste ben je natuurlijk het liefst voor door je boekhouding up-to-date te houden. Heb je alle cijfers snel en overzichtelijk op een rij, dan biedt dat tal van voordelen. Je belastingaangifte doen gaat stukken sneller, mocht je gebruik maken van een accountant dan kun je alles makkelijk aanleveren én je houdt makkelijk grip op kosten, omzet en winst. Hoe doe je dat in 2024? Met boekhoudsoftware natuurlijk.